PROFESÖR YAVUZ ÖZTÜRKLER                   
Kişisel Bilgiler

Dahili Telefon - Harici Telefon

5232 0474 242 68 00

E-Posta - ORCID - Researcher ID

yavuzozturklergmail.com ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0681-9311Researcher ID: http://www.researcherid.com/rid/HDN-3675-2022

Özgeçmiş

1969 yılında Kars'ın Sarıkamış ilçesinde doğdu.

1991 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kars Veteriner Fakültesinden mezun oldu.

1992 yılında Atatürk Üniversitesi Kars Veteriner Fakültesi Doğum ve Reprodüksiyon Hastalıkları, Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Dalında araştırma görevlisi olarak göreve başladı.

1996 yılında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalında doktora eğitimini tamamladı.

1997 yılında Yardımcı Doçent oldu.
1998 Mart-Eylül ayları arasında Japonya'da biyoteknoloji kursuna katıldı. Kobe Üniversitesi Hayvan Üreme Bilimleri ve Biyoteknolojisi Bölümünde Prof.Dr.Masashi Miyake’nin rehberliğinde “Memeli oostilerinin partenogenetik aktivitesi ile embriyo elde edilmesi üzerine laboratuvar çalışmaları yaptı.Üreme biyoteknolojisi üzerine bilgi ve deneyimini geliştirdi, embriyo transferi ” çalışmalarına katıldı.

Ülkemizin veterinerlik alanında sayılı uluslararası dergileri arasında  yer alan Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi yayın yürütme kurulunda görev yaptı ve derginin SCI-Expanded kategorisine girmesi için ilk çalışmalara önemli katkılarda bulundu (1998-2000). Aynı yıllar içerisinde Kafkas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü yönetim kurulu üyeliği yaptı.

2000-2015 yılları arasında Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anabilim Dalı Başkanlığını yürüttü. Bu süre zarfında 1 yıl süre ile Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanlığı da yaptı.

2003 yılında Doçent ve 2008 yılında Profesör oldu.

2005-2007 yılları arasında DPT ve TUBİTAK destekli projelerle “Koyunlarda IVF ve embriyo üretimi” çalışmalarını başlattı.
2008 yılında Viyana'da çeşitli boğa yetiştirme,sperma üretimi ve sunit tohumlama istasyonları ve Hollanda'da(Utrecht Üniversitesi Veteriner Fakültesi) kısa süreli mesleki geziler yaparak bilimsel inceleme ve gözlemler yaptı.2006- 2012 yılları arasında 3 dönem Kars-Ardahan-Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığını yürüttüğü dönemde Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde “Bin Köyde Bin Seminer” adlı etkinlik kapsamında geniş çaplı yetiştirici bilinçlendirme eğitim programları gerçekleştirdi, aynı dönemde yerel bir televizyon kanalında “Hayvancılıkta Bilinçli miyiz?” adlı programları hazırladı ve sundu. Bununla birlikte yörede hayvan ve insan sağlığını tehdit eden Brusella hastalığının azaltılması için yapılan çalışmalara katkı sundu.Bölge Veteriner Hekimleri Odası uhdesinde çeşitli sertifika kursları düzenledi.2019- 2020 yılları arasında Azerbaycan’da Gence-Göygöl Hayvancılık Bilimsel Araştırma Enstitüsünde (HETI) "Koyunculukta ıslah ve seleksiyon organizasyonu” adlı proje kapsamında 1 aya yakın süre ile yürütücü olarak görev yaptı.2021 yılı içerisinde “Etçi sığırlarda damızlık ithali yapmadan Sığırlarda embriyo transferi, çekirdek damızlık sürü oluşturulması ve dondurulmuş sperma üretimi” ile ilgili olarak İtalya ve Polonya’da ziyaretler gerçekleştirdi ve pratik uygulamalar yaptı. İki kez  (2021 ve 2024) Teksas Üniversitesi(TA&MU)’nde BCSC (Etçi sığır kısa kursu) kursuna katılarak, etçi sığırlarda yumurta hücresi toplama (OPU), tüpte döllendirme (IVF) ve Embriyo üretimi ile ilgili olarak pratiğe dönük gözlemlerde bulundu.2015 yılında yayın hayatına başlayan Türkiye’nin ilk ve tek peynir dergisi Cheese Life Magazine’nin 2021 yılına kadar editörlüğünü yaptı.2019 yılının Ekim ayında Antalya Ticaret Borsas’nın düzenlediği 10. Yörex fuarına davet edildi, Türkiye’nin coğrafi işaretli peynirlerini tanıtarak katılımcılara peynir söyleşileri yaptı. Aynı fuarda Ardahan SERKA kurumunun davetlisi olarak Ardahan’ın kalkınmasında peynirin rolü üzerine bir sunum yaptı.2018 yılında Türk Hava Yolları’nın daveti ile Çin’nin Güney Guanzou şehrinde seyahat acentalarına ve sosyal medya fenomenlerine Türk peynirlerini tanıttı ve  konferans verdi.2021 yılında Türkiye’de ilk Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği’ni (VEMTED, https://www.vemted.org/) kurdu ve Uluslararası Embriyo Teknoloji Derneği (IETS) ile partnerlik geliştirdi, dernek marifetiyle çeşitli webinarlar ve “Sığırlarda Embriyo Transfer Kursları” düzenledi.

2021-2024 yılları arasında nesli tükenmekte olan ve Kars-Ardahan’a adapte olmuş, geçmişte meşhur Kars süt ürünlerinin, kaşar ve gravyerinin lezzetini veren Zavot adlı yerel ırkın gen bankasını oluşturmak üzere biyoteknolojik (Embriyo ve spermanın dondurulması,embriyo transferi ve suni tohumlama) çalışmaları yürüttü.

2016 yılında Kaz yetiştiriciliği ile ilgili Türkiye Klinikleri dergisinde özel sayı çıkarttı.
2021-2024 yılları arasında Türkiye’de ilk defa ülkemizde canlı damızlık stoğu ve genetik genetik kaynağı olmayan, dünyada ilk 10’da yer alan ve yemden yararlanma kabiliyeti ile ABD'de ikinci sırada bulunan meşhur bir etçi ırkın (Beefmaster) genetik seleksiyonlu donmuş embriyolarını Amerika Birleşik Devletlerinden (Teksas) getirterek Beefmaster Sığır Yetiştiriciliği Birliği (BBU) ile işbirliği ve Teksas Üniversitesi’nden teknik destek alarak uluslararası bir proje yürüttü. Proje sonunda elde ettiği çekirdek sürüyü Tarım ve Orman Bakanlığı tesislerine teslim etti ve canlı damızlık ithal etmeden, canlı damızlıkların çok daha ucuza (yarı yarıya) mal edilebileceğini ve benzer projelerin yürütülebileceğini kamu oyu önünde yaygın haberlerle gösterdi. Projenin tanıtım ve sonuç değerlendirme toplantılarına dönemin Tarım ve Orman Bakanları  (Sayın Prof.Dr.Vahit KİRİŞÇİ ve Sayın Dr. İbrahim YUMAKLI) bizzat katılarak destek ve takdirlerini dile getirdiler. Projeler, Yüksek Öğretim Kurumu ve Tarım ve Orman Bakanlığının üst düzey yöneticileri nezdinde ilgi ve takdir gördü. Halen sperma ve embriyo elde edilerek çiftliklere dağıtılması beklenen Beefmaster damızlıklardan önemli genetik katkılar elde etmek için TAGEM ve TİGEM düzeyinde çalışmalar yapılmaktadır.

Hırvatistan Zagrep Veteriner Fakültesi ve  Cezayir Souk Ahras Üniversitesi ile Kafkas Üniversitesi'nin karşılıklı işbirliği protokolü imzalaması sürecine katkı sundu.

Amerika Birleşik Devletleri Iowa Üniversitesi Hayvan Bilimleri Bölümünden  reprodüktif biyoteknoloji alanında önemli çalışmaları olan Prof.Dr.Curtis R.Youngs'ın davet edilerek,   öğretim elemanları ve öğrencilere "Genetik seleksiyon,gen düzenlenmesi ve diğer biyoteknolojilerin hayvancılıkta kullanımı" , yetiştiricilere ise "Sığırlarda dölveriminin artırılması"üzerine sunduğu seminer etkinliklerine önemli katkılar sağladı.
25’i SCI/SCI expanded kapsamında olmak üzere 91 adet makale ve eserleri bulunmaktadır.10 adet Ulusal projenin 8’inde danışman veya araştırmacı sıfatı ile yer alırken, biri TUBİTAK destekli olmak üzere iki projede yürütücü olarak görev yaptı.Spermanın dondurulması, ineklerde döl verimini artırma üzerine çözüm yaklaşımları, in vitro fertilizasyon (tüpte döllendirme) ve embriyo transferi gibi üreme biyoteknolojileri üzerine devam eden /tamamlanmış projeleri ve yayınlanmış eserlerinin yanı sıra, bilim alanı ile ilgili çok sayıda bilimsel araştırma makalesi, bir adet uluslararası kitap editörlüğü, üç adet kitapta bölüm yazarlığı ve biri peynir üzerine olmak üzere farklı konularda yayınlanmış iki adet kitabı bulunmaktadır.Çeşitli dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı yapmaktadır. Hayvancılık ve yöresel kalkınma ilgili bir çok konferansa, festivale konuşmacı, panelist ve oturum başkanı olarak davet edilmektedir.2024 yılı Ekim ayında Kazakistan’da 1 ay süre ile Semey Üniversitesi Veteriner Fakültesinde ders verdi. Halen Azerbaycan Lenkeran Üniversitesi’nde Veteriner Fakültesi’nin kuruluş çalışmalarını yapmakta ve aynı zamanda ders vermektedir.Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Derneği, TürkVeteriner Jinekoloji Derneği, Kars -Ardahan -Iğdır Veteriner Hekimleri Odası ve Kars Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı asil üyesidir. Halen Kafkas Üniversitesi kadrosunda öğretim üyesi olarak çalışmakta ve Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği (VEMTED) Başkanlığı’nı yürütmektedir.Şimdiye kadar bir yüksek lisans tezi yönetmiş ve halen devam eden iki adet doktora tez danışmanlığı devam etmektedir.

İngilizce bilmektedir.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Born in 1969 in Sarıkamış town of Kars.


Cirruculum Vitae
 
Graduated from  Erzurum Atatürk University Kars Faculty of Veterinary Medicine in 1991.
 
Started working as a research assistant in Atatürk UniversityKars Faculty of Veterinary Medicine in 1992 in theDepartment of Obstetrics and Reproductive Diseases, Reproduction and Artificial Insemination.
 
Completed his doctorate in 1996 in Istanbul University Health Sciences Institute Department of Reproduction and ArtificialInsemination. Assigned to Assistant Professor in 1997. 

Participated in a biotechnology course in Japan betweenMarch and September in 1998 granted by JICA.  Under the guidance of Prof. Dr. Masashi Miyake at the Department of Animal Reproductive Sciences and Biotechnology at Kobe University, he developed his knowledge and experience on reproductive biotechnology by working on “Obtaining embryos through parthenogenetic activity of mammalian oocytes, and participated in embryo transfer” studies. He served on the editorial board of Kafkas University Faculty of Veterinary Medicine Journal, which is among the few international journals in the field of veterinary medicine in our country, and made the first studies and made important contributions to the journal being included in the SCI-Expanded category (1998-2000). During the same years, he was a member of the board of directors of Kafkas University Institute of Health Sciences. He served as the Head of the Department of Kafkas University Faculty of Veterinary Medicine between 2000-2015. During this period, he also served as the Head of the Department of Obstetrics and Gynecology for 1 year. He was assigned to Associate Professor in 2003 and a Professor in 2008. Between 2005-2007, he initiated “IVF and embryo productionin sheep” studies with projects supported by DPT and TUBITAK. In 2008, he had short-term professional trips to various bull breeding centers and artificial insemination stations in Vienna and theNetherlands (Utrecht University Faculty of Veterinary Medicine) and conducted scientific examinations andobservations. During his three-term presidency of the Kars-Ardahan-Iğdır Regional Chamber of Veterinarians between 2006-2012, he carried out extensive breeder awareness training programs within the scope of an event called “A Thousand Seminars in a Thousand Villages” in the Northeastern Anatolia Region, and prepared and presented a weekly program called “Are We Conscious in Animal Husbandry?” on a local television channel. He also contributed to the studies carried out to reduce Brucella disease in the region. He organized various certificate courses under the auspices of the Regional Chamber of Veterinarians. He was the chairman of the organizing committee of the 7th National Reproduction and Artificial Insemination Science Congress held in Kars in July 2013. He worked as an executive for about 1 month in the project titled “Organization of Breeding and Selection in Sheep Breeding” at the Ganja-Göygöl Livestock Scientific Research Institute in Azerbaijan between 2019-2020. In 2021, he visited Italy and Poland and made practical applications regarding “Embryo transfer in cattle without importing breeding stock, establishment of nucleus breedingstock and frozen sperm production in beef cattle”. He attended the BCSC (Beef Cattle Short Course) course at the University of Texas (TA&MU) twice (2021 and 2024) and made practical observations regarding oocyte collection (OPU), in vitro fertilization (IVF) and embryo production in beef cattle. He was the Editor of Cheese Life Magazine, Turkey's first andonly cheese magazine, which started its publication life in 2015, until 2021. During this period, he worked in many cities with cheese potential and edited special issues published for several cheese cities, contributing to the discovery of the cheese richness of these cities. In October 2019, he was invited to the 10th YÖREX Fair organized by the Antalya Chamber of Commerce. He introduced Turkey's geographically indicated cheeses and gave cheese talks and interviews to the participants. At the same fair, he gave a speech on the role of cheese in the development of Ardahan as a guest of Ardahan SERKA institution. In 2018, upon the invitation of Turkish Airlines, he introduced Turkish cheeses to travel agencies and social media influencers in the southern city of Guanzou, China, and gave a conference. In 2021, he founded the first Veterinary Embryo Technology Association (VEMTED, https://www.vemted.org/) in Turkey and developed a partnership with the International Embryo Technology Association (IETS), organized various webinars and “Embryo Transfer Courses in Cattle” through the association. Between 2021 and 2024, he conductedi biotechnological studies to create the gene bank of the local breed called Zavot, which is endangered and has adapted to Kars-Ardahan and provides the flavor of the famous Kars dairy products, kashar and gruyere cheeses in the past. In 2016, he made an editorship of  a special issue on goose breeding in Türkiye Klinikleri Journal Between 2021-2024, for the first time in Turkey, it carried out an international project by bringing genetically selected frozen embryos of a famous beef breed (Beefmaster) that is in the top 10 in the world and ranks second in terms of feed utilizationability, without any live breeding and genetic genetic resources in our country, from the United States of America(Texas) and receiving technical support from the University of Texas. At the end of the project, it delivered the seed herd it obtained to the Ministry within the framework of a protocol signed between the Kafkas  University Rectorate and the Ministry of Agriculture and Forestry, and demonstrated to the public with widespread news that live breeding stocks can be produced much cheaper (half the cost) and similar projects can be carried out without importing live breeding stock. The Ministers of Agriculture and Forestry of the period (Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ and Dr. İbrahim YUMAKLI) personally attended the introduction and result evaluation meetings of the project and expressed their support and appreciation. The project has attracted attention and appreciation from the senior executives of the Higher Education Institution and the Ministry of Agriculture and Forestry. A significant genetic contribution is expected from the breeding stocks, which are currently expected to be distributed to farms by obtaining sperm and embryos. In May 2022, he was among the leading scientists in the realization of the first embryo transfer study and workshop after independence in Azerbaijan at the 16th Azerbaijan International Agricultural Fair organized by Caspian Agro at the Baku Agrocenter within the scope of the “15th Yubiley International Public City Teserrufatı Exhibition” activitieswithin the Azerbaijan Urban Teserrufatı Nazirliği Agrar Xidmetler Agenteliyi. He has 91 works, articles and works, 25 of which are within the scope of SCI/SCI expanded. He took part in 8 of the 10 national projects as a consultant or researcher, and served as an executive in two projects, one of which was supported by TUBITAK. In addition to his ongoing/completed projects and published works on reproductive biotechnologies such as freezing sperm, solution approaches for increasing fertility in cows, in vitro fertilization (in vitro fertilization) and embryo transfer, he has numerous scientific research articles related to his field of science, chapter authorship in three books, one internationalbook he edited in his field of science, and three books published on different subjects, one of which is on cheese. He is a columnist in various magazines and newspapers. He has been invited to many conferences and festivals on animal husbandry and regional development as a speaker, panelist and session chairman. In October 2024, he lectured at the Faculty of VeterinaryMedicine of Semey University in Kazakhstan for 1 month. He is currently working on the establishment of the Faculty of Veterinary Medicine at Lenkeran University in Azerbaijan and also lectures. He is a full member of the Reproduction and Artificial Insemination Science Association, the Turkish Veterinary Gynecology Association, the Kars-Ardahan-Iğdır Chamber of Vets and the Kars Kafkas University Development Foundation. He currently works as a faculty member at Kafkas Universityand is the President of the Veterinary Embryo Technology Association. He has supervised one master's thesis so far and is currentlyi supervising two doctoral theses.
 
He speaks English well and is married with two childern

Kafkas Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi © öğr. Gör. Erkan Günerhan